Türkiye’de madencilik sektörünün başladığı yıllardan bu yana rezervlerinin çıkarılmaya başlandığı ve bu gün ülke olarak dünyada cevher çıkarımıyla üçüncü sıraya kadar yükselmemizi sağlayan krom, çeliğin sertleşmesi ve paslanmaz çelik üretimi gibi alanlarda fayda sağlayarak, pek çok teknolojinin gelişmesine yardımcı oldu. İklim ve korunduğu ortam koşullarına dayanıklı olmasıyla, pek çok sektörde sıklıkla kullanılan bu cevher, endüstriden savunma sanayisine, ulaşımdan iletişime kadar farklı sektörlerin kalkınmasını ve gelişmesini sağladı.
Çeşitli cevherlerle meydana getirilen alaşımlarıyla, onlara daha dayanıklı ve parlak bir yapı kazandıran krom, aynı zamanda erime derecesinin yüksek oluşuyla, günümüzde konut ve ulaşım araçlarının malzemelerinde kullanılarak, onların ömrünü uzatıyor. Kromun tüm koşullara dayanıklı bu yapısının, sağlık açısından ve ekonomik açıdan oldukça büyük fayda sağlaması, metal ve çelik sanayisinde bu cevherin sıklıkla kullanılmasına da aracı oluyor. Maden cevherlerinin pek çoğu, zarar görmemesi için, çoğunlukla ince bir tabaka kromla kaplanarak işleniyor.
Metallere sertlik sağlayan, onların çok daha uzun ömürlü, iklim ve koşullardan en az etkilenecek şekilde kullanılabilmesine zemin hazırlayan krom, tüm bu özellikleriyle pek çok sektöre hizmet ediyor. Isıya ve elektriğe dirençli olması, oksitlenmemesi, boya hammaddesini oluşturması, özellikle endüstriyel alanda kromun kullanım alanını büyük ölçüde genişletiyor. Kromun önemli özelliklerinden biri de; metal alaşımları oluşturarak, bu alaşımların daha güvenli hale gelmesini sağmak. Bu yüzden krom, insanların yaşam kalitesini artırarak, geleceği tasarlamakta, teknolojinin gelişmesinde atılan dev adımlarda da önemli bir yere sahip.
Global Madencilik olarak, biz de kromun insan hayatında ne kadar önemli ve geniş bir yer tuttuğunu biliyor ve çalışmalarımızı, doğada kromun sürdürülebilirliğini sağlayacak şekilde devam ettiriyoruz. Projelerimizde, bulunan maden yataklarının en verimli şekilde kullanılabilmesine özen gösteriyoruz. Savunma sanayiinden ulaşıma pek çok sektörde değerlendirilen kromun kullanıldığı alanlardan bazıları şunlar:
İzolasyon malzemelerinin en çok tercih edilen sanayi ürünü olan ateş tuğlalarının yapımında kullanılan krom, yüksek ısı derecelerine dayanıklı olmasıyla, refrakter sanayiine hizmet eden cevherlerin başında geliyor. Çeşitli boyutlara parçalanıp şekillendirildikten sonra, pişirilerek oluşturulan, krom manyezit tuğlaları olarak da adlandırılan ateş tuğlalarının yanı sıra, elektrikli ısıtıcıların izolasyonları ve diğer pek çok termo elemanların korunmasında da krom sıklıkla karşımıza çıkıyor.
Uçak, gemi gibi ulaşım alanındaki araçların daha güvenli hale gelmesini sağlayan metal kaplamalarda kullanılan krom, bu alaşımların meydana getirildiği kimya sanayiinde de kullanılıyor. Krom kimyasalları olarak elde edilen krom oksit, sodyum bikromat ve krom anhidrit gibi kimyasalların yanı sıra, kimya sanayiinde aynı zamanda ticari alanlarda kullanılmak üzere tali bileşikler de üretiliyor. Tüm bu kimyasallar daha sonra, boya pigmentlerinin hammaddeleri, parlatma sağlayan ve paslanmayı önleyici kimyasallar olarak deri tabaklama, metal işçiliği seramikler ve konserve kutulama gibi çeşitli sektörlere hizmet edebiliyor. Sondaj çamuru ve su temizleme-işleme işlerinde de kendisine geniş yer buluyor.
Krom, savunma ve ulaşım sanayinde, zırhlı araçlar, deniz altı, gemi ve uçak gibi araçların yapımında kullanılarak, dayanıklılığından faydalanılan bir cevherdir. Demir ve çelik alaşımıyla çok sert ve koruyucu bir alaşım elde edilir. Bunlar, genellikle askeri araçlar ve malzemelerde kullanılarak, savunma sanayini geliştirirken, ulaşım araçlarında da güvenli bir seyahat imkanı sağlar.
Global Madencilik olarak, çıkardığımız krom ve krom ürünlerinin ne kadar kıymetli, daha sağlıklı, güvenli ve teknolojik bakımdan ileri bir gelecek kurabileceğinin bilincindeyiz. Bu bilinçle de teknoloji ve inovasyonumuzu günün çağdaş gelişmelerini takip ederek, kromu elde edebileceğimiz en verimli şekilde çıkarmak için çalışıyoruz.